Kunststof lassen: technieken en gereedschap

Gepost op: 22 februari 2018

Delen  

Kunststof lastechnieken

Het verwarmen tot smeltpunt en vervolgens de verschillende delen op elkaar drukken zodat deze met elkaar gaan mengen en op die manier één geheel zullen gaan vormen. Dat is eigenlijk het principe van kunststoffen met elkaar verbinden, kunststof lassen. Het is een principe dat De Jongh Pipesystems tot in de puntjes beheerst. Dit kun je doen door gebruik te maken van een föhn of een las extruder. Andere kunststof lastechnieken zijn heetgas lassen, spiegellassen, ultrasoon lassen, vibratielassen en laserlassen. Bij heetgas lassen heb je hete lucht nodig (de föhn) en je zal deze op steeds dezelfde afstand moeten houden, anders zit het gevaar erin dat de kunststof zal verbranden. Spiegellassen is verbinding tussen twee kunststoffen maken door gebruik te maken van een warme plaat die er tussen komt te liggen en weer weggehaald wordt als de vereiste temperatuur bereikt is. Ultrasoon lassen gebeurt door middel van geluid, geluidsgolven met frequenties van 20 tot 70 kHz. Vibratielassen door middel van wrijving waardoor hitte ontstaat en bij laserlassen gaat het om kunststof dat laserlicht doorlaat en kunststof dat laserlicht absorbeert.

Met welk gereedschap?

Bij elke techniek hoort ook een ander gereedschap. Dat zul je begrijpen, immers, je zal met een föhn geen geluidsgolven kunnen creëren! Dus voor elke techniek apart gereedschap. Voor elke soort las een andere machine. Bij het lassen van kunststof buizen, bijvoorbeeld in de infrastructuur, wordt spiegellassen toegepast. De buizen worden verwarmd en door middel van een machine tegen elkaar geperst. De kunststof zal in elkaar overvloeien en er ontstaat weer een extreem sterke verbinding door dit soort kunststof lassen. Dit kan op locatie gebeuren. Misschien zie je wel eens ergens in het land staan. Bijvoorbeeld daar waar een nieuwe weg wordt aangelegd, of in een nieuwe woonwijk of in een industriegebied. Deze machines zijn groot en log. Voor het kleinere werk en dan met name binnenshuis heb je eerder een hetelucht föhn nodig, of een welding pen. Welding is het Engelse woord voor lassen.

Is elke kunststof te lassen?

Er zijn vele kunststoffen op de markt. Maar omdat alle beschikbare technieken van verwarming en verhitting uitgaan, komen eigenlijk alleen die kunststoffen in aanmerking om bewerkt te worden, die thermoplastisch zijn. Zo is PVC niet met PET te verbinden door middel van lassen. Bij elke taak of opdracht is het eerst goed om te bekijken of er een mogelijkheid tot verbinden is en zo ja, met gebruik van welke techniek dan? Welke lasmethode is in dit speciale geval de meest geschikte? Misschien zijn er, naast het gebruikte kunststof materiaal, ook nog specifieke eisen of wensen van de klant waar mee rekening gehouden moet worden. Waar zal het uiteindelijke product na bewerking komen te staan of te liggen?

Archief

2018

Recente artikelen